Wat ouders zeggen over hun Kinderopvang door ouders


Image

"Ik merk dat mijn kinderen echt gezien, getroost en gewaardeerd worden. Dat vind ik een heel fijn gevoel."

Lotte, moeder van dochter van 5 jaar en een zoon van 2 jaar


Enthousiasme en betrokkenheid

“Toen wij vijf jaar geleden op zoek waren naar kinderopvang, hebben we zowel bij een Kinderopvang Door Ouders als bij verschillende reguliere crèches gekeken. De Oase sprak ons enorm aan vanwege het enthousiasme en de betrokkenheid waarmee de ouders de kinderen begeleiden. Omdat alle ouders maar een dagdeel draaien, maken ze er ook altijd wat van. Met de ene ouder spelen ze piano, met de andere bakken ze koekjes en weer een ander bouwt een hindernisbaan. Mijn kinderen vinden het elke dag een feest om naar de Oase te gaan! En als ik aan het eind van de dag hoor wat ze beleefd hebben en hoe ze zich gedragen hebben, merk ik dat mijn kinderen echt gezien, getroost, begrepen en gewaardeerd worden. Ze voelen zich geborgen en veilig bij de verschillende vriendjes en ouders. Dat vind ik een heel fijn gevoel.

Een extra familie

Ik ervaar het echt als een rijkdom om deze extra familie erbij te hebben, zowel voor onze kinderen als voor onszelf. En het draaien op de groep is nog veel leuker dan verwacht! Je gaat echt van de kindjes houden die je begeleidt, omdat je ze zo goed kent en ze jou nodig hebben voor troost, veilige grenzen en lol maken. Ik vind het een verrijking om een tijdje met hen mee te mogen lopen in deze belangrijke eerste stappen van hun leven.”


Image


"Ik heb hier zoveel nieuwe vriendschappen gemaakt. Ik merk dat het bijzonder is om je kind te zien opgroeien in zo'n sociale omgeving."

Geert (36), leraar en vader van Doris (2)

Image

Een veilig gevoel

Toen Evelien (34) zwanger werd, gingen zij en haar partner Geert (36) nadenken over de opvang. Ze vonden een plek bij een reguliere opvang vlak in de buurt. “Ik twijfel er geen moment aan dat de leidsters zorgzaam en liefdevol met de kinderen omgaan”, vertelt Evelien, “Maar het voelde vreemd om Doris zomaar af te leveren bij iemand die ik niet kende en haar later op te halen, niet wetende hoe de dag was verlopen.

Omdat de zus van Geert met haar dochtertje bij een Kinderopvang Door Ouders (KDO) zat, leerden Geert en Evelien KDO De Krakeling kennen toen zij hun nichtje gingen ophalen. Het eerste wat hen bij binnenkomst opviel was de speelruimte. Deze vonden zij ruim en overzichtelijk. Wat zij ook fijn vonden was dat deze ruimte aan stadstuin De Bikkershof grenst, waar de kinderen spelen zodra het weer maar enigszins meezit. "Bij De Krakeling is het anders. Je maakt een praatje met elkaar. Gaandeweg leer je iedereen kennen. Dat geeft een veilig gevoel.”

Meedoen en meepraten

In het geval van Geert en Evelien was het meteen duidelijk wie van de twee zou draaien. Studie en werk kon Geert combineren met draaien op De Krakeling: “Zeker aan het begin was het best pittig. Je moet wennen aan de nieuwe rol die je krijgt toebedeeld. Je bent er niet alleen voor je eigen kind, maar je bent er ook om voor de andere kinderen te zorgen. Op een gegeven ogenblik wordt het een grote familie en dan zijn het onze kinderen. Doris is inmiddels niet anders gewend. Omdat zij er vaker is, is het meer haar terrein dan het mijne.

"Ik vind het heel fijn dat ik weet waar Doris het over heeft als zij mij vertelt wat zij die dag mee heeft gemaakt en met wie zij heeft gespeeld. Daar kan ik dan over meepraten. Ondertussen heb ik er zelf ook veel van opgestoken. Als ouder loop je vaak tegen dezelfde dingen aan als andere ouders met kinderen van dezelfde leeftijd. Daar kun je met elkaar over praten. Geconfronteerd met het gedrag van andere kinderen zie je dat de attitude van je eigen kind misschien meevalt."

Image
Image
Image


Image

"Ik vind het super dat ik mijn 'mama-dag' op de Kinderopvang Door Ouders kan besteden. Lekker praktisch, het voelt vertrouwd en het is er altijd gezellig!"

Josje (34), theatermaker en moeder van Loek (3)


Steun aan elkaar

“Elke dinsdagmiddag ga ik met mijn zoontje naar de Villa. Samen met Rogier draai ik op een groep van ongeveer 12 kindjes. Het is prettig dat ik steeds met dezelfde ouder draai, want het is best een uitdaging in het begin. Rogier en ik voeren alle taken uit die een pedagogisch medewerker op een reguliere crèche ook doet. Het is daarom fijn als je steun aan elkaar hebt en elkaars krachten kent en kunt inzetten. Ik vind het zelf erg leuk om lekker met de kinderen naar buiten te gaan, even in beweging zijn, samen een hut bouwen, of naar een kinderboerderij in de buurt. Rogier daarentegen is veel creatiever met de kids; hij vertelt de meest fantasierijke verhalen en krijgt elk kind aan het zingen of dansen. Ondertussen zijn we helemaal op elkaar ingespeeld, we weten precies hoe we samen om moeten gaan met vechtpartijtjes en kindjes die niet willen eten of slapen.” 

Saamhorigheid

Josje en Rogier draaien al een paar jaar samen op KDO De Villa.

“Het is net vriendschapsbrood”, zegt Rogier. “Wij mogen even meedoen. We nemen beslissingen, steken de handen uit de mouwen als het nodig is, delen ervaringen en dragen oplossingen aan om de boel te verbeteren. Er zijn altijd ouders die graag een stempel op de crèche willen drukken, of vinden dat alles anders moet. De Villa verandert met de tijd, maar de kern blijft onaangetast. Ouders van kinderen die naar school gaan, dragen het roer over aan jonge ouders die zelf na een paar jaar weer vertrekken. Zo gaat het al meer dan 40 jaar. In een tijd van individualisme stemt deze saamhorigheid mij hoopvol.”


Image
Image